Yeni Şafak'ta yazdığı yazılarla çalışanların yakından takip ettiği biri haline gelen Ahmet Ünlü, Kamu Personel Reformunda olması gerekenleri yazdı.
Ahmet Ünlü'nün kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren önerilerini, madde madde sizler için derledik:
- 666 sayılı KHK ile getirilen eşit işe eşit ücret sistemi konusunda genel kanaat eşitsizliğe yol açtığı yönündedir. Daire başkanı ve şube müdürü arasındaki yüksek orandaki maaş farkının giderilmesi için düzenleme yapılmalıdır.
- Yıllardan beridir Bakanlar Kurulu kadro değişikliği ile gereksiz yere meşgul edilmektedir. Bu konuda Bakanlar Kurulunun niçin kadro değişikliği yaptığını sorgulaması gerekmektedir. Ayrıca, kadro değişikliklerinin yapılmasında görev tanımlarının yapılmış olması şartı aranmalıdır.
- Memurların öğrenim durumlarına uygun kadro derecelerine yükselmesini sağlayacak adımların atılması gerekmektedir. Memurların öğrenim durumuna uygun olarak kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine kadar yükseltilmeleri Koalisyon hükümetleri zamanında sağlanmış olmasına rağmen tek parti hükümeti döneminde öğrenim durumuna göre kadro derecelerine yükselmemesi ciddi bir sorundur.
- Kamuda işgücünün dengeli dağılımının sağlanmasında aynı kurumlarda dahi ciddi güçlük yaşanmaktadır. Memurların özür durumuna bağlı yer değiştirme talepleri personelin dengeli dağılımının sağlanmasını zorlaştırmaktadır. Yine 65 yaşını bekleyen ve çalışma gücünden yoksun personel sorununa çözüm getirilmelidir.
-Kamuda istihdam edilen personelin istihdam şekli olarak memur ve işçiler olmak üzere iki statü belirlenmelidir. Bunun yanında asli ve sürekli hizmet tanımı yapılarak bu tanım doğrultusunda hangi işi yapanların memur olacağı belirlenmelidir ki reformun bam teli burada yatmaktadır.
- Fiilen var olan kamu görevlerine grev hakkı hukuki zemine kavuşturulmalı ve çerçevesi belirlenmelidir. Memur sendikalarının kanunsuz grevi fiili hale getirmeleri dikkate alındığında bu konuda cesur adımlar atılması hukuksuzluğu önleyecektir. Ancak konunun anayasa değişikliğini gerektirdiği de bilinmelidir.
- İşçi ve kamu görevlileri arasında maaş ve ikramiyeler konusunda paralellik sağlanması gerekmektedir. Bu konuda ciddi sorunlar vardır.
- Bütçeye mali yük getirmeden memur maaş sistemini yeniden revize etmek çok kolaydır. Maaş kalemlerinin çokluğu nedeniyle maaş ancak elektronik ortamda hesaplanabilmektedir. İstenirse mevcut maaş kalemlerinin sayısı iki veya üç kalem olarak düzenlenebilir. Bu zamana kadar bu konuda adım atılamamıştır.
- Bakmakla yükümlü olunan kişilere hastanelerde günübirlik refakat eden kamu görevlerinin refakatçilerinin izinli sayılması için gerekli düzenleme yapılmalıdır. Maalesef bu konuda ciddi sorunlar yaşanmasına rağmen konu çözüme kavuşturulamamıştır. Yine yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen personele izin verilme konusu çözümlenmelidir. Saatlik izin kanuni olarak tanımlanmalıdır.

Yorum Yazın