Zaman hiç değişir mi? Bu soruyu cevaplayanların yaklaşık yüzde 65’i değişir demiştir. Kesin olmasa da yakın bir ibare bizimkisi .Bu olgu çevremizdeki insanlara, çocuklara, gençlere ve yaşlılara bakılarak bu düşünce oluşuyor.
Peki, zaman nedir?
Sözlü açıklamasına göre , ‘’Bir iş ya da oluşun, bir eylemin içinde geçmekte olduğu, geçtiği ya da geçeceği süre.’’
Ya da,
İçinde bulunduğumuz soluduğumuz her ana… Güneşin doğuşundan batışına kadar evrim döngüsü içinde yaşanan akış çizgisine…. Elle tutamadığımız ama hissettiğimiz, bazı araç gereçlerle kendi içimizde tutmaya çalıştığımız, kontrol altına aldığımız her an olabilir mi? Buda benim düşüncem tabi. Hiç kimse zamanı tanımlayamıyor. Herkese göre ayrı bir tanımı var.
Peki bir mümin için zaman nedir ne öğretir ? ne ifade eder?.
Dünyadaki her şey zamana göre sınırlandırılmıştır. Zaman içinde doğar zaman içinde yaşar , zaman içinde yaşlanır ve ölür. Aslında asıl mesele, bu zaman çerçevesinde nasıl yaşadığımızdır. Unutmamak gerekir ki nizam içinde isyankar tavırlarla söylediğimiz ve suçladığımız ‘’zaman’’ bize felek atmaz. Ne yapılıyorsa hür irade ve kabul tavırlarla yapılır.
Her insan kendi dünyasında güzel anılar bırakarak diğer dünyaya göçmek ister.
Peki diğer dünya ne ister?
”İki günü eşit olan aldanmıştır.” (Hadis-i Şerif) yada ‘’ iki günü bir olan ziyandadır ‘’ ziyan diyor . zarardadır diyor. İşte diğer dünyada bunun tam tersini istiyor. İki günü eşit geçirilmeyen bir zaman istiyor.
Herkes için zaman kavramı çok farklıdır demiştik. İşte çocuk için hemen biten dakika. Bir genç için bitmeyen saat, bir yaşlı içinde tükenen ve keşkelerle devem eden bir hayattır.
‘’Zaman, aklı, olgunluğu ve hizmeti artırmak için bize verilmiş en değerli sermayedir.” Der .(Thomas Mann)
Ve Balzac’ta; zaman öldürmek en pahalı harcamadır ‘’
Birbirlerini tamamlayan iki düşünce. Ne güzel demişler , ama gel gör ki bu hayatta çok sık karşılaştığımız düşünce… Ne yapıyorsun? ‘’zaman öldürüyorum ‘’ gün gelir zaman sizi yok eder.
Zaman aslında boşa gitmez , siz zamanı boşa geçirirsiniz.
Yorum Yazın