Anlatmak istediğiniz bir şeyi en güzel nasıl anlatırsınız? Kişinin kalbine nasıl tesir edersiniz. Sizi bilmem ama benim için efendimiz döneminden nakledilen kıssalar yada hadisler bir olayı anlatan en güzel sözlerdir. İşte oruçla ilgili güzel bir hadis
Ümmü Eymen -radıyallahu anh- Allâh’a ve Rasûlü’ne hicret etmek üzere yola çıkmıştı. Oruçluydu. Yanında ne yiyecek, ne binek, ne de su kabı vardı. Tihâme çöllerinin şiddetli sıcağı altında yol alıyordu. Açlıktan ve susuzluktan ölmek üzereydi. İftar vakti geldiğinde başının üzerinde bir hışırtı işitti. Başını kaldırdığında beyaz bir iple asılmış bir kova gördü. Kendisi şöyle der:
“–Kovayı aldım, kanıncaya kadar içtim. Ondan sonra artık bir daha susamadım.”
Ümmü Eymen -radıyallahu anh- acaba susuzluk hisseder miyim diye kızgın güneşin altında oruç tutar, Kâbe’yi tavâf ederdi, ancak yine de susuzluk hissetmezdi. Bu durum ölünceye kadar böyle devam etti. ( Abdürrazzak, Musannef, IV, 309; Ebû Nuaym, Hilye, II, 67; İbn-i Hacer, İsâbe, VIII, 170; İbn-i Sa‘d, VIII, 224 )
Bedenimize konan açlık değildir. Aslına dönen bir bendendir. Nasıl ki bedeni nimetlerle beslersin, ruhu da oruçla beslersin. 18 saate yayılan susuzluk, sıcak bir güneş topun altında rızaya talip olmak ve 11 ayın sonrasında insana verilen arınma. Ne büyük bir rızık.
Ramazan sadece oruç tutup oturmak değildir. Birde Sağlıklı bir orucun ardından beden sıhhati için verilen sadakası vardır ’’Fıtr’’, sözlükte “Orucu açmak”, fitre ise “Yaratılış” anlamına gelir.
Fıtre ; yaratılış ve içimizdeki ruh dışımızdaki beden. Bir şükür abidesi…
“Fıtır sadakası” kimse bu kelimenin gerçek niyetini bilmez. Neden ve ne için verildiğini de, mühürdür aslında, bedenin, tutulan orucun ve fakire ait maldır. Böyle değerli olmasa idi der miydi? sevgili peygamber…
Bn Abbas (r. anhümâ)’nın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur: “Rasûlullah (s.a.s) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)
Yetiştim işte ey rabbim Ramazan Bayramı’na… NİYET ETTİM ; Mallarının senesine denk düşen zekatımı temizlemeye ve başkasının hakkını üzerimizden kaldıran büyük nimeti vermeye.. Sen kabul buyur cümle Müslümanın niyetini.
Yorum Yazın