VEKİL VE FAHRİ

Başkan Arabacı,Çileli gönül elçileri kadro bekliyor

|
Türk Diyanet Vakıf-Sen Adana Şube Başkanı Ayhan Arabacı, yaptığı yazılı açıklamasında fahri Kur’an kursu öğretmenlerine ve vekil din görevlilerine kadro istedi.
Başkan Arabacı,Çileli gönül elçileri kadro bekliyor

Türk Diyanet Vakıf-Sen Adana Şube Başkanı Ayhan Arabacı, yaptığı yazılı açıklamasında fahri Kur’an kursu öğretmenlerine ve vekil din görevlilerine kadro istedi.

SON KEZ KADRO
Fahri Kur’an kursu öğretmenleri  ile   vekil din görevlilerinin de hazır bulunduğu toplantıda kadro talebini sürekli yenilediklerinin altını çizen Arabacı “Siyasilerimizin seçim öncesi verdiği sözlerden bir tanesi olan kadro talebini tekrar kendilerine hatırlatıyoruz. Kur’an ve mihrap görevlilerinin  yaptıkları görev diğer kardeşlerimizin yaptığı görevle aynı. ‘Vekil ya da fahriler’ diye işin sorumluluğunu kısıtlı ölçülerde yapmadan, bütün sorumluluğu üstlenecek donanıma sahipler


Başkan Arabacı “Vekil imamlar ve fahri hocalara, dış kapının dış mandalı gibi muamele edilmemesi gerekiyor. Onların üvey evlat olmadıklarını, onların dilenci olmadığını, onların donanımsız olmadığını biliyor ve anlatmaya çalışıyoruz. Asli çalışanlar gibi hizmet verdiğine dikkat çekiyoruz hocalarımız düşman değiller, dışarıdan ithal edilmiş ihraç fazlası da değiller. Onlar kalpleri ile asiller gibi Kur’an için hizmet eden hocalarımızdır” dedi.
MAAŞLARI DÜŞÜK
“Asıl olanlarla aynı hizmeti verdiği halde onların üçte ikisi kadar maaş alıyor” diyen Başkan Arabacı, “Fahri kuran kursu hocalarımız ise asgari ücretin çok altında çalışıyor. Bununla birlikte sigorta primleri de çok eksik yatırılıyor. Hizmet aşkı ile görev yapan bu kardeşlerimiz, aldıkları maaşın nerede ise tamamını yol giderine veriyor. Kadro ümidi ile bir beklenti içinde olan vekil ve fahri hocalarımızın da geçindirmekle mükellef oldukları bir aileleri ve kaynaması gereken bir tenceresi olduğunu bilelim” şeklinde konuştu.
Türkiye genelinde 18 bin kadar fahri Kur’an kursu öğreticilerinin bulunduğunu belirten Arabacı, sosyal ve ekonomik sorunlarla mücadele ettiklerini, fedakârca ve gönüllü olarak çeşitli imkansızlık içerisinde görev yürüten fahri din gönüllülerinin umutla atamalarının yapılmasını ve iş güvencelerinin yasal güvenceye alınmasını talep ettiklerini söyledi.

Arabacı, “Öncelikle fahri Kur’an kursu öğreticileri Diyanet İşleri Başkanlığının önünde duran büyük sorunlardan birisidir. Yıllardan beri var olagelmiş kurumun tabiri caizse baş elemanlarındandır.” dedi.
600-700 TL maaşla çalıştıklarını, 200-250 TL yol parası verdiklerini,  eşlerinden  aylık  180 TL aile yardımı kesildiğinin altını çizen Arabacı “Toplamda yaklaşık 400 TL daha ceblerine girmeden yok olup gidiyor. Kadrolu Öğreticiler  2500 - 2900 TL maaş alırken aynı iş yapan bizler 600-700 TL maaş ile yetinmek zorunda kalıyorlar. Asıl işi, aynı işi yaparken aradaki farkı takdirlerinize bırakıyoruz. Bir de 1 ay çalışmalarına rağmen ortalama 10 gün sigortaları yatıyor. Borçlanma yapmaya kalksalar aldıkları ücretin tamamı yetmiyor bile. Arabacı İŞKUR tarafından kurslara görevlendirilen temizlik işçilerinin 30 gün sigortası yattığını ve 1300 TL maaş aldığını" vurguladı

KADROLULAR GİTMİYOR

Arabacı, geçici ve vekil olarak görevlendirilen Kur'an kursu öğreticilerinin en ücra köşelerinde görev yaptıklarını belirterek “Kadrolu kardeşlerimizin gitmekte imtina ettiği köylere öğretmen servisleri ile gidip, görevi bitmiş olmasına rağmen öğretmenlerin işinin bitmesini bekleyen, akşama kadar görev yerlerinde kalmak zorunda olan ya da gittiği köye servis olmadığı için kendi özel arabasıyla giden, karda, kışta, dağda, bayırda, kendi başına zorluklara karşı duran, yeri geldiğinde bayırlarda yolda kalan, yeri geldiğinde karda arabasının lastiklerine zincir takan kişilerdir. Öğrencilerini kapı kapı dolaşıp kursumuza davet eden köyde öğretmen servisini beklediğiniz için resmiyette öğleye kadar dört saat görevimiz olmasına rağmen dörde, beşe kadar öğrencilerin her hali ile ilgilenmek zorunda kalan, kadrolu arkadaşlarla aynı işi yapan ve hatta fazlasını yapan kişilerdir” dedi.
Ayhan Arabacı, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vekil imam, müezzin kayyım ve fahri Kur’an kursu öğreticilerine büyük haksızlık yaptığını ileri sürdü. Vekil olarak görev yapanların kadrolu imamların maaşının yarısını aldığını, iş güvencesinin olmadığını belirten Arabacı, “Bu insanların aile huzuru bozuluyor.” dedi.
 
Arabacı, vekil din görevlilerinin kadrolu imamlarla aynı hizmeti verdiğini, birçoğunun da merkezi camilerde görev yaptığına dikkat çekti. Vekil din görevlilerini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın atadığını vurgulayan Arabacı, bu imamların bir çoğunun hafız olduğunu dile getirerek, “Vekil din görevlileri istenilen kriterleri taşıdığı için ataması yapılıyor." diye konuştu.
Başkan Arabacı,İŞKUR tarafından kurslara görevlendirilen temizlik işçilerinin 30 gün sigortası yattığını ve 1300 TL maaş aldığını vurgulayarak “Bizler kursumuzun yöneticisi olduğumuz halde kursumuzda çalışandan  daha az maaş alıyoruz. Bu hususta da bizlerin mağduriyeti takdire şayan. Bizi en çok üzen de fahri olarak kadroya hak edip etmediğimiz tartışılıyor. Bizlerin çoğu ilahiyat, ilahiyat ön lisans veya İmam Hatip mezunuyuz. Aynı zamanda hafız kardeşlerimizde var. Hemen hemen hepimiz; hem Halk Eğitim Merkezlerinin, hem de Sakarya Üniversitesinin açmış olduğu 4-6 yaş grubu çocuk eğitimi programlarına katılarak sertifikaları bulunmakta. Bizler, 2013 te yeterlilik sınavında yüksek puan alan, daha bir yıl olmadan puanları fehs olan, daha sonra KPSS, DHBT den yüksek puan alan, ayrıca senede iki kez müfîtülüklerce yapılan zorlu bir mülakattan başarıyla geçen, senelerce çalışıp tecrübesi olan, Allah'ın izniyle kadroyu hak eden gönül erleriyiz” dedi
 
Ayhan Arabacı, “Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve ilgili Bakanlar  Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yıllarca fahri Kuran kursu öğreticiliği ve vekil imam ve müezzin kayyımlığı yapan binlerce görevlide müjde beklemektedirler.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Dini Bülten

***************

DÜNYADAKİ HER YERDEN İLK SİZİN HABERİNİZ OLSUN!

DİNİ BÜLTEN
Web: www.dinibulten.com

Facebook' ta takip edin   

Twitter' da takip edin |

E-posta Adresimiz:
haber@dinibulten.com

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.