Önder Yılmaz / Ankara
TBMM’ye yapılan bir başvuru, Diyanet’in robotlar ve yapay zekaya yönelik İslam ahlakına uygunluk çalışması yaptığını ortaya koydu. Edinilen bilgilere göre, Ali İhsan Öztürk adlı bir vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, “Robotlarda veya yapay zekada İslam ahlakına uygun bir çalışma” yapılması ve bir Kitap hazırlanmasını talep etti. Dilekçe Komisyonu, konuyu Diyanet’e bildirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı ise TBMM’ye gönderdiği yazıda bir komisyon oluşturulacağını belirterek, robotlarda İslam ahlakının araştırılacağını kaydetti. Diyanet, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Şimdiye kadar, robotik yapay zeka üretimiyle alakalı herhangi bir kişi veya kurum tarafından dini aydınlanma talebi içeren bir başvuru Başkanlığımıza ulaştırılmamıştır. Ancak dilekçe ile birlikte yapay zekaya sahip robotlar ve diğer akıllı teknolojik ürünlerin üretimi ve kullanımıyla ilgili İslam ahlakı çerçevesinde sağlıklı değerlendirmelerin yapılmasına ilişkin teklif ve talepler ilgili komisyon tarafından değerlendirmeye alınacaktır.”
‘Takke talebini not ettik’
Bu arada Bursa Müftülüğü’nde çalışan Cihan Uzun adlı bir vatandaş da TBMM’ye ilginç bir başvuru yaptı. Uzun, müftülükte iş güvenliği uzmanı olarak görev yaptığını belirterek, “İnancım gereği takke takmak ve sakal bırakmak istiyorum” dedi.
Başvurusunda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalıştığına vurgu yapan Uzun, kravat takmak istemediğini diğer kamu kurum ve kuruluşlarında da bu alanda serbestlik sağlanması gerektiğini belirterek, bu yönde düzenleme yapılmasını talep etti.
Dilekçe Komisyonu, bu başvuru için de Devlet Personel Başkanlığı’na konuyu sordu. Devlet Parsonel Başkanlığı, Uzun’un talebi için kanuni düzenleme gerektiğini anımsatarak, “yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere not edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın