VEKİL VE FAHRİ

Sözleşmeli, Vekil, Geçici Çalışanlar ile Kadro Alamayan Taşeron İşçilerin kadroya geçirilmesi için MHP’den kanun teklifi

haber dinibülten
8917 Görüntüleme
25 Ekim 2018 20:24
Son Güncelleme: 25 Ekim 2018 20:24
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, "Seçim beyannamemizde yer alan ve kamuda kadro alamayan taşeron işçiler, 4/B'li, vekil, sözleşmeli, fahri ve geçici statüde çalışanların kadroya geçirilmesi amacıyla hazırladığımız kanun tekliflerinin bir an önce yasalaşmasını diliyorum" dedi
Sözleşmeli, Vekil, Geçici Çalışanlar ile Kadro Alamayan Taşeron İşçilerin kadroya geçirilmesi için MHP’den kanun teklifi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, "Seçim beyannamemizde yer alan ve kamuda kadro alamayan taşeron işçiler, 4/B'li, vekil, sözleşmeli, fahri ve geçici statüde çalışanların kadroya geçirilmesi amacıyla hazırladığımız kanun tekliflerinin bir an önce yasalaşmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Kalaycı, TBMM'ye sundukları kanun tekliflerine ilişkin yazılı açıklamasında, tekliflerin içeriğinin seçim vaadi olarak beyannamelerinde yer aldığını belirtti.

Kamuda aynı yerlerde ve hizmetlerde aynı işi yapmalarına rağmen statülerinin farklı olması nedeniyle çalışanlar arasında idari, mali ve sosyal haklar yönünden birçok farklılık bulunduğunun altını çizen Kalaycı, bu tür uygulamalar sonucunda kamuda görevleri ve nitelikleri aynı olmasına rağmen farklı statülere sahip çalışanlar arasında ücret adaletine ve sosyal eşitliğe ulaşmanın imkansız hale geldiğini savundu.

MHP’nin, ek göstergelerdeki adaletsizliğin giderilmesi teklifi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) teklifi ve af teklifinden sonra bu kez de kadro dışı kalan taşeron işçiler, 4B’liler, vekil, sözleşmeli, fahri ve geçici statüde çalışanların kadroya geçirilmesi için hazırladıkları kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, TBMM Başkanlığına sunduğu 4 kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalaycı, bu durumun, anayasa ile güvence altına alınan eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı olduğunu, çalışanların motivasyonunu ve çalışma barışını olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşmeli öğretmenler istihdam edilmektedir. Devletin ihtiyaca yeterli kadro ihdas etmemesi, bu nedenle kadrolu öğretmen istihdam edemez duruma düşmesi ve bu açığı karşılamak üzere, yeni sorun ve eşitsizlikler yaratacak şekilde sözleşmeli öğretmenliği asli bir istihdam şekline çevirmesi kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın açıklaması şu şekilde:

KAMUDA SÖZLEŞMELİ, VEKİL, GEÇİCİ VE FAHRİ STATÜDE ÇALIŞANLAR İLE KADRO ALAMAYAN TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇİRİLMELİ

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 24 Haziran 2018 Seçim Beyannamesinde; “kamuda kadro alamayan taşeron işçiler, 4/B’li, vekil, sözleşmeli, fahri ve geçici statüde çalışanların kadroya geçirilmesi” vaadi yer almıştır.

Devletin asli ve süreklilik arz eden birçok kamu hizmeti, sözleşmeli ve geçici personel eliyle yürütülür hâle gelmiştir. Aslında geçici işlerin ifası için istisnai hâllere münhasır olması gereken uygulamalar asıl istihdam şeklinin önüne geçmiştir. Defalarca kadro kanunları çıkarılarak sözleşmeli, geçici ve vekil çalışanlar kadrolara alınmış ancak tekrar sözleşmeli, geçici ve vekil alınmasına devam edilmiştir.

Kamuda aynı yerlerde ve hizmetlerde aynı işi yapmalarına rağmen statülerinin farklı olması nedeniyle çalışanlar arasında idari, mali ve sosyal haklar yönünden birçok farklılık bulunmaktadır. Bu tür uygulamalar sonucunda kamuda görevleri ve nitelikleri aynı olmasına rağmen farklı statülere sahip çalışanlar arasında ücret adaletine ve sosyal eşitliğe ulaşmak imkânsız hale gelmektedir.

Bu durum, Anayasayla güvence altına alınan eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı olduğu gibi, çalışanların motivasyonunu ve çalışma barışını olumsuz etkilemektedir.

Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşme öğretmenler istihdam edilmektedir. Devletin ihtiyaca yeterli kadro ihdas etmemesi, bu nedenle kadrolu öğretmen istihdam edemez duruma düşmesi ve bu açığı karşılamak üzere, yeni sorun ve eşitsizlikler yaratacak şekilde sözleşmeli öğretmenliği asli bir istihdam şekline çevirmesi kabul edilemez.

Ayrıca, Devletin asli görevlerinden biri de aile birliğinin korunmasıdır. Eş durumu nedeniyle yer değiştirme hakkının bulunmaması ailelerin parçalanmasına, Anayasanın 41 inci maddesinde düzenlenen ailenin korunması ve çocuk haklarının kullanılmasının önüne geçilmesine neden olmaktadır.

Kamu görevlilerinin eş durumu, aile birliğinin sağlanması ve sağlık özrü nedeniyle tayinlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, parçalanmış ailelerin bir araya getirilmesi gerekmektedir.

Bugün, TBMM Başkanlığına sunduğum 4 ayrı Kanun Teklifinde, öğretmenlerin kadrolu olarak çalışması, dolayıyla sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması öngörülmekte, bunun yanısıra, aynı yerlerde ve hizmetlerde aynı işi yapan çalışanlar arasındaki eşitsizliğin giderilmesini ve kamu hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla;

1- Sözleşmeli personelin,

· 657 sayılı Kanun 4/B fıkrasına tabi (Eski adıyla 4/C’liler dahil),

· 5393 sayılı Kanun 49/3 fıkrasına tabi,

· 663 sayılı KHK 45/A maddesine tabi,

· 4924 sayılı Kanuna tabi ve

· 5258 sayılı Kanuna tabi çalıştırılan sözleşmeliler.

2- Vekil ebe-hemşirelerin (En az altı ay çalışmış olmak kaydıyla),

3- Kadro alamayan taşeron işçilerin (En az altı ay çalışmış olmak kaydıyla),

· İhale konusu işin maliyetinde yüzde 70’in altında işçilik gideri olanlar,

· Taşeron işçi olup 4 Aralık 2017 günü çalışmayanlar,

· KİT’ler, özel bütçeli kamu kuruluşları ve kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde çalışan taşeron işçileri.

4- Vekil veya geçici imam-müezzin ile fahri öğreticilerin (En az altı ay çalışmış olmak kaydıyla),

5- Geçici ve mevsimlik işçilerin(En az dört ay çalışmış olmak kaydıyla)

ilgili daimi kadrolara alınmaları amaçlanmaktadır.

Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarında görev, yetki ve sorumlulukları aynı veya benzer olan ve aynı unvanı taşımakla birlikte farklı statülerde istihdam edilen personelin statüsü, mali ve sosyal hakları ile diğer hakları konusunda farklılıklar ortadan kaldırılmaktadır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak seçim beyannamemizde yer alan ve kamuda kadro alamayan taşeron işçiler, 4/B’li, vekil, sözleşmeli, fahri ve geçici statüde çalışanların kadroya geçirilmesi amacıyla hazırlanan bu Kanun Tekliflerinin bir an önce yasalaşmasını diliyorum.

Yorum Yazın

Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Dini Bülten hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

  • Naci

    <p>Bir an evvel fahri öğreticilere kadro verilmeli</p>
  • bekir

    <p>bunların taşaron işciler kadardamı değri yok...biran önce kadroya alınmalı...</p>
  • bekir

    <p>Böyle bir adaletsizlik olursa Allah hesabını sorar.vebal almayın</p>
  • Fahri

    <p>Bizler fahri çalışan olarak bu kanunu geçmesi için dua ediyoruz maalesef mhp boşuna uğraşıyor AKP'nin aklına yatmadiysa bu iş yaş bizim ümitler başka zamana kaldı ama sandık var çok şükür Allah buyuktur</p>
  • Fahri

    <p>Bizler fahri çalışan olarak bu kanunu geçmesi için dua ediyoruz maalesef mhp boşuna uğraşıyor AKP'nin aklına yatmadiysa bu iş yaş bizim ümitler başka zamana kaldı ama sandık var çok şükür Allah buyuktur</p>
  • Aleyna

    <p>Allah'a dua etmekten başka bi çare yok inşallah bu kararname yasalasir</p>
  • Aleyna

    <p>Allah'a dua etmekten başka bi çare yok inşallah bu kararname yasalasir</p>
  • Aleyna

    <p>Allah'a dua etmekten başka bi çare yok inşallah bu kararname yasalasir</p>
  • Nesrin

    <p>Fahri hoca eşiyim dindar bir nesil yetiştirmek istenilen bu ülkede din eğiticilerinin önü neden bu kadar kapatılıyor arkadaşa katılıyorum ak partinin içine sinmediyse bu iş zor ama yinede AKP den vaz geçemiyoruz şükürki bizi düşünenler de varmış</p>
  • Nesrin

    <p>Fahri hoca eşiyim dindar bir nesil yetiştirmek istenilen bu ülkede din eğiticilerinin önü neden bu kadar kapatılıyor arkadaşa katılıyorum ak partinin içine sinmediyse bu iş zor ama yinede AKP den vaz geçemiyoruz şükürki bizi düşünenler de varmış</p>
  • Ahmet

    <p>Allah devlet büyüklerimizin içine merhamet duygularını acil ama çok acil bir şekilde naib etsin. Bize acıma duygularını kabartsın inşallaaahh amiiiiiin</p>
  • Ahmet

    <p>Allah devlet büyüklerimizin içine merhamet duygularını acil ama çok acil bir şekilde naib etsin. Bize acıma duygularını kabartsın inşallaaahh amiiiiiin</p>
  • Ahmet

    <p>Allah devlet büyüklerimizin içine merhamet duygularını acil ama çok acil bir şekilde naib etsin. Bize acıma duygularını kabartsın inşallaaahh amiiiiiin</p>
  • Fahriye

    <p>Sonucunu bekliyoruz ama hala bir açıklama yapılmadı teklif kabul mü red mi edildi hangi aşamada lütfen bilgi veriniz..</p>
  • Fahri

    <p>Sayin vekilim bu kanun teklifiniz nezaman mecliste gorusulecek gözümüz kulağıma sizde ne sizde bizi kandirmayin artık bizler yorulduk kpss dhbt Muftuluk mülakatlari her yıl sınav ne olur siz yardimci olun bizde kadroya alsınlar da biraz nefes alalım saygiyla</p>
  • Fahri

    <p>Sayin vekilim bu kanun teklifiniz nezaman mecliste gorusulecek gözümüz kulagimz sizde ne olur sizde bizi kandirmayin artık bizler yorulduk kpss dhbt Muftuluk mülakatlari her yıl sınav ne olur siz yardimci olun bizide kadroya alsınlar da biraz nefes alalım mhp nin bir istegide olsun artik yok saymayin bizleri ihtiyaç olmasa neden heryil fahri öğretici alınıyor demek ihtiyaç bizlerin görev yaptigi köylerde insanlar namaz kılmayı bile bilmiyor daha neler eksik bir bilseniz .bizleri kuran ve sünneti ogretmekten alikoymayın bizlere gorevimizin devamı için kadro verin artık saygiyla</p>
  • NUR

    <p>Çok şükür evet sandık var.Bizim için çalışma yapılıyor ďiyorlardı.Boş boş</p>
  • Fahri

    <p>8 yıldır fahri kkö yapıyorum sürekli kpss dhbt ve mülakatla çalışıyoruz yanimizda çalışan işkur işçisi kadar degerimiz yok artik kadrolu çalışmak istiyoruz.</p>