Hayatın her alanında iletişim içerisindeyiz. İletişim iki insanın birbirlerinin farkına vardıkları andan itibaren başlayan, yapılan veya yapılmayan her şeyi içeren bir süreçtir.
27 yılı aşkın bir süredir mesleğim gereği hep insanları dinledim. Onları anlamaya çalıştım.
Bu gözlemlerim sırasında iletişimde ağırlıklı olarak beden dilinin çok önemli olduğunun farkına vardım. Araştırmalarda bu düşüncemi doğrular nitelikte. İletişimde beden dilinin ağırlığının U
Sesin 8 Sözcüklerin katkısının payının sadece %7 olduğunu doğrulamaktadır.
Felsefeci düşünür Epikte tos’un dediği gibi;” Güzel söz söyleme sanatı varsa bir de güzel dinleme ve anlama sanatı vardır”Gerçekten dinleme konuşmaktan daha zordur. Dinleme eylemi öğrenilen bir davranıştır. Onun için büyüklerimiz hep” sen önce bir dinlemeyi öğren derler”.
Acaba günlük hayatta ifade etmek söylemek istediğimizi muhatabımıza ne kadar ulaştırabiliyoruz.
Bu konuda çalışmalar yapan Sylviane Herpin ‘e göre iletişimde dokuz ihtimal vardır der.
Bu ihtimaller; Düşündüğünüz, Söylemek istediğiniz, Söylediğinizi sandığınız, Söylediğiniz, Karşınızdakinin duymak istediği, Duyduğu, Anlamak istediği, Anladığını sandığı, Anladığı… arasında farkların olduğudur. Bunu kısaca matematiksel olarak ifade edecek olursak Q oranındaki bölümünün söylediğimiz gibi anlaşılıp algılanmadığıdır
Günlük hayatta iletmek istediğimiz mesajların maalesef yarıdan fazlasının yanlış anlaşılma ihtimalini göz önüne alacak olursak, iletişim kurmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Sözlerimi Hz Mevlana’nın dizeleriyle noktalayayım,
Kardeşim sen düşünceden ibaretsin
Geriye kalan et ve kemiksin
Gül düşünürsen gülistan olursun
Diken düşünürsen dikenlik olursun.
Kalın sağlıcakla…
Sait Özdemir
Uzman Psikolojik danışman
Yorum Yazın