BERAATİMİZ OLSUN
İnsan ömrünün sermayesi içerisinde en kıymetlileri hiç şüphesiz ki sıhhat ve zamandır. İnsanlar genelde bu ikisi hususunda çok gafil davranmaktadırlar. Allah azze ve celle insan ömrünün bu iki değerli sermayesinden zamanın kıymetini idrak ettirmek için velasr, vedduha, velley iza yeğşaha, velfecr ve leyalin aşr vennehari iza cellaha vs ifadeleriyle yemin ederek zamanın kıymetine dikkat çekmek istemiştir. Yine sabah namazı vakti, seher vekti ve gece vakitlerine dikkat çekerek zaman içerisinden de özel zamanlar tayin etmiştir. Hadisi şeriflerde de efendimiz sas Cuma günü saati icabe, bayram geceleri, ezan vakitleri, yolculuk zamanı, sıkıntı anı, hastalık zamanı gibi birçok zamanların özelliğine dikkatimizi çekmiş ve bu zamanları değerlendirmemizi istemiştir. Reğaib kandili, Mirac kandili, Berat kandili ve Kadir gecesi de bu zaman dilimlerinin en önemlilerindendir.
Üç aylar diye başladığımız Recep Şaban ve Ramazan ayları içerisinde Şaban ayının 15 inci gecesi olan Beraat gecesi diye bir mübarek geceyi ve özel bir vakti daha idrak ediyoruz. Mübarek osun. Milletimize İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlara vesile olsun.
Her anını Allaha ibadetle geçirmekle mükellef kılınan insanlığın önündeki en güzel örneği Hz Peygamber sas zamanın değerlendirilmesi açısından da en güzel örnektir. Onun varlığı varlığa kıymet kazandırdığı gibi zamanı da zamana kıymet kazandırmıştır. Kıymetli zamanları ondan öğrendiği gibi İnsanlık, kulun rabbine en yakın olduğu anın secde anı olduğunu da ondan öğrenmiştir. Yukarıda bahsi geçen zaman dilimlerini de yine o öğretmiştir. İşte bu kıymetli zaman dilimlerinden biri de Şaban ayının on beşinci gecesi olan berat gecesidir.
Bu ay Hz Peygamber sas in Ramazan ayından sonra en fazla oruç tuttuğu aydır. Hz Usame b Zeyd Hz Peygamber sas e bunun hikmetini sorduğunda Allah resulü sas şöyle cevap vermiştir:" Bu ay Recep ile ramazan arasında insanların gafil bulundukları bir aydır. Bu ayda ameller âlemlerin rabbine arz olunur. Bende amellerimin ben oruçlu iken arz olunmasını isterim" (Nesai, Sıyam 70) Âlemlerin Rabbi elbette ki her şeyi her şeyden daha iyi bildiği halde hikmeti gereği hardiskler gibi insanın amellerini ahrette karşısına çıkarmak üzere anabelleğe saklanmak üzere kaydediyor. Hz Peygamber sas anabelleğe kaydedilen son amelinin "oruç" olmasını istemiştir.
Yine bu gece Allahın; kullarına özel iltifat ederek şu şekilde hitap ettiğini Allah Rasulü sas şöyle ifade ediyor: "Şaban ayının on beşinci gününü oruçla geçirin. Gecesinde ise ibadete kalkın. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala dünyaya rahmet nazarıyla tecelli ederek fecre kadar " bağışlanma dileyen yok mu onu bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu ona rızık vereyim. Belaya düçar olan yok mu Ona afiyet vereyim". …… buyurur (İbn Mace, İkamet 191). Mahkemede müebbet beklerken beraat kararının verilmesi ne ise bu gece Allahın affına mazhar olmak ondan bin kat daha önemli bir iştir. Çünkü sonsuz bir hayatın kazanılması söz konusudur. Darlık içerisinde varlığa, yokluk içerisinde bolluğa, sıkıntı içerisinde huzura kavuşmak işte bu gecenin mutluluğunu ifade eder.
Yine bu gecenin önemini Hz Aişe annemize Allah Rasulü şöyle anlatmıştır: "şaban ayının on beşine denk gelen bu gece Allah dünya semasına tecelli eder kelp kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok sayıda günahkârı affeder" (Tirmizi, Savm 39) Günün yorgunlukları içerisinde ellerini huzura açarken gönlünde sevinç ve neşe ile istek ve arzularının gerçekleşeceği inancını yaşamak. Seni gören, bilen, dertlerine derman bir kapının varlığını bilmek, çıkmazların çıkışını, olmazların olurunu, tükenenlerin sonsuzluğunu idrak etmek ne büyük bahtiyarlık ne büyük mutluluk ne büyük nasiplik.
Günlerimiz ve gecelerimiz geçerken ömür sermayemizin en kıymetli anlarından olan berat kandilinde bütün günah ve kusurlardan beraat etmek dileğiyle halkımızın ve tüm İslam âleminin mübarek berat kandilini tebrik eder nice hayırlara vesile olmasını zamanın yaratıcısı yüce Allahtan niyaz ederim.
Gecemiz beraatimiz olsun.
Bünyamin GÖLCÜ
MALAZGİRT MÜFTÜSÜ
Yorum Yazın