Musibetlerin Hatırlattıkları

Bünyamin GÖLCÜ
443 Görüntüleme
30 Ocak 2020 11:34
Son Güncelleme: 30 Ocak 2020 11:34

Musibetlerin Hatırlattıkları

Depremde Hayatını Kaybedenlere Allahtan Rahmet, Yaralılara Acil Şifalar Ve Emvalin Sadaka Hükmünde Makbuliyetini Niyaz Ediyorum. Başınız Sağolsun Elaziz/Malatya

 

İnsanın başına gelenler kaderin sırlarındandır. Recmen bilğayb şu şundadır şu da şundandır diyerek ilahi sırlara sınır biçmek, ya da Allah adına karar vermek, kulluk sınırlarını aşmaktır. Çünkü insan, Allahın neyi neye göre yarattığına şahit olma konumunda yaratılmamıştır. Onun için haddimizi aşmayarak ve ayrıntılara girmeyerek bazı sebeplere dikkat çekmek istiyorum

1. Musibetler İlahi Kaynaklı Olabilir. Hastalıklar ihtiyarlıklar, özürlülük durumu gibi birçok şeyleri bu konuda sayabiliriz. İnsanın kendi dahlinde olmayan ve kendi sorumluluğu olmayan meseleler, yani kendi iradesinin bir neticesi olarak meydana gelmeyen hususlar. Kulluk çerçevesinde, insanın rabbiyle münasebetini düzenleyen sabır, iman, sadakat ve bağlılığı ölçen çeşitli kulluk ölçütleri. Şu ayetleri bu konuda ele alabiliriz; Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz, sabredenleri müjdele. (Bakara 2/155). Hanginizin daha iyi iş işlediğini belirtmek için, ölümü ve dirimi (hayatı) yaratan O'dur. O, güçlüdür, bağışlayandır. (Mülk 67/2).

2. Musibetler İnsanların Günahları Sebebiyle Olabilir. Nuh kavmi, Lut kavmi, Hud kavmi Salih kavmi Eyke halkı, Nemrut ve Firavunun başına gelenler, İsrailoğullarının domuz ve maymuna çevrilmesi, Medyen halkının helakı vs kuranda günahları, küfürleri, zulümleri, bozgunculukları ve azgınlıkları sebebiyle helak olan toplumlar burada örnek verilebilir. Karun'u, Firavun'u ve Haman'ı da yok ettik. And olsun ki Musa kendilerine belgelerle gelmişti de onlar yeryüzünde büyüklük taslamışlardı. Oysa azabımızdan kurtulamazlardı. Her birini günahı sebebiyle yakaladık; kimine taşlar savuran rüzgârlar gönderdik, kimini bir çığlık yok etti, kimini yerin dibine geçirdik, kimini de suda boğduk. Onlara, Allah zulmetmiyordu, fakat onlar kendilerine yazık ediyorlardı. (Ankebut 39,40)

3. Musibetler İnsanın Tedbirsizliğinden Olabilir. Dere kenarına ev yapmak, fay hatları üzerine dayanıksız binalar inşa etmek, kalitesiz ve eksiz yapı malzemesi kullanmak, israf, savurganlık, ticari yolsuzluk, fabrika atıkları, suyun zehirlenmesi, havanın kirletilmesi, gıdaların genetik yapılarının değiştirilmesi, toprağın verimliliğinin azaltılması, bitkilerin yanlış aşılama ve gübrelenmesi, canlıların hesapsızca tüketilmesi, aşırı avlanmak vs. İnsanın neticesini düşünmeden tedbirsizle davranışları musibetlerin sebepleri arasında sayılabilir.

 İnsanların elleriyle işledikleri yüzünden karada ve denizde fesat çıkar; Allah da belki dönerler diye yaptıklarının bir kısmını böylece kendilerine tattırır. (Rum41)

4. Musibetler Bir Çok Hikmetler Barındırabilir. Kardeşlik, birlik, beraberlik, duygusal birliktelik, toplumsal kenetlemek, toplumsal yardımlaşmak toplumsal bilinçlenmek, ırkçılık gibi dinimizce uygun görülmeyen duyguların törpülenmesi, geleceğe daha sağlam adımların atılması gibi bir çok hikmetleri sayılabilir.

İnsanın kulluk için yaratılması ve imtihana tabi tutulması dolayısıyla hayat serüveninde semavi veya arızı kulluğunun ölçüsü sayılabilecek bazı şeyleri yaşaması normaldir. Tarih de şahittir ki her şey yaşanabilir. Ancak kula düşen bu olumsuzlukları kedi lehine çevirmektir. Örneğin hastalık musibetini yaşayan biri sabırla tahammül ederse günahları azalır, sevapları çoğalır, sağlığında yapıp hastalığında yapamadığı ibadetlerin sevabını alır, duası makbul kişi seviyesine çıkar, birileri hasta ziyareti sevabı alır, hizmetinde bulunanlar sevap kazanır. Böylece bir musibetten onlarca hasene çıkmış olur. Yine bir depremde ümmetin birleşmesi ve kenetlenmesi, İslam kardeşliğinin pekişmesi, mali ibadetlerin canlanması, acıların paylaşılması, ileriye dönük tedbirli olunmasının sağlanması, yeni iş sahalarının açılması, malı zayi olanların mallarının sadaka hükmüne geçmesi ve ölenlerin hükmen şehit olması gibi birçok hikmetleri sayabiliriz.

Ancak şu güzel ülkemizde yıllık sigara sebebiyle ölenler kaç deprem etkisindedir.

Alkol, uyuşturucu gibi akla ziyan şeyler sebebiyle ölenler kaç deprem etkisinde

Adı şanı ne olursa olsun boşanma ve aile içi şiddetin, travma geçiren çocuklarımıza etkisi kaç derem etkisinde

Ateizm, deizm vs dünya hevesatı uğruna dinlerinden uzaklaşan gençler kaç deprem etkisinde

Ya da sahip olunmayan evlatların, terör örgütlerinin kucağında can verenler kaç deprem etkisinde

İçki masasında, kumar masasında ya da başka günahlar peşinde ahiretini kaybedenler kaç deprem etkisinde

Asıl musibet dine gelen musibettir. Onun için kaybetmek, sadece maddeyi kaybetmek değildir. Manayı da kaybetmemek lazım. Kaybetmek sadece dünyayı kaybetmek değildir. Ahireti de kaybetmemek lazım.

Musibetler karşısında mümince bir duruş "Onlara bir musibet geldiğinde: "Biz Allah'ınız ve elbette O'na döneceğiz". (Bakara 2/156) Demektir

Bünyamin GÖLCÜ

SERİNHİSAR MÜFTÜSÜ

Yorum Yazın