İslamdan önce Arap yarımadasında kadının hiçbir değeri ve önemi yoktu.Mal edinme hakları olmadığı gibi,mirastan da mahrum bırakılırlardı.Bir erkek istediği sayıda kadınla evlenebilir,istediğini de boşayabilirdi.Boşanan kadın hemen evlenemez iddet beklerdi.İddet müddeti bir yıl olup,boşanan kadın üç iddet beklerdi.
Kız çocuğu doğan bir baba öfkesinden ne yapacağını şaşırır,yüzü kızarır,utancından yanında olanlardan yüzünü gizlemeye çalışırdı.Nahl:58-59
Birçok aileler kız çocuklarını diri diri toprağa gömerlerdi.Bunu yapmayan aileler olduğu gibi,8 çocuğunu gömenlerde vardı.(Tefsiri kebir-F.Razi)
Arab yarımadasında olduğu gibi İranda ve Roma da da kadınlara değer verilmez ikinci sınıf vatandaş sayılırdı.
Eski Hint hukukunda kadın evlenme,miras ve diğer muamelelerde hiçbir hakka sahip değildi.Kadın fena sayılırdı.
Budizmin kurucusu Buda ilk zamanlarda kadını dinine kabul etmiyordu.
Eski Yunan toplumunda kız hizmetçi sayılır.Baba utancından dolayı onu satma hakkına sahipti.Miras alamazdı.
Yahudi ve Hristiyan kaynaklarında aynı şekilde kadına iyi gözle bakılmazdı.Kadın murdar sayıldığı için 16.asra kadar incile el süremezdi,8.Henri buna son verdi.Kadın ilk günahın işlenmesine sebep olduğu için ona şeytan gözüyle bakılır.Yahudilikte kadın devamlı günah işlemeye meyilli,Hristiyanlıkta şeytanca kötülüklere kapı açar,erkeğin ahlakını bozar.Erkek kadın için değil,kadın erkek için yaratılmıştır.(Korintliler-11-7
‘Karısını boşayıp başkasıyla evlenen her adam zina etmiş olur,kocasından boşanmış bir kadınla evlenen de zina etmiş olur.Matta,5-32 Hristiyan azizleri;İsanın annesi Meryem dışında kalan tüm kadınların cehennem azabından kurtulmayacağını söyler.
Her Yahudi sabah duasında;Ezeli ilahımız,kainatın kıralı beni kadın göndermediğin için sana hamd olsun.diye dua eder.
Hz.Peygamber kadınlar başta olmak üzere,tüm insani değerlerin kaybolduğu,zayıfların ezildiği.. böyle bir topluma gönderilmiş.Kadınlara,kız çocuklarına değer vermiş;Cennet anaların ayakları altındadır.Sizin en hayırlınız,eşlerine güzel davrananlardır.Kimin üç kızı olurda onları iffetiyle güzelce yetiştirir,evlendirirse cennette şöylece benimle birlikte olur,diyerek iki parmağını birleştirmiştir.Aynı zamanda Yüce Peygamber as.kız çocuklarına daha şefkatli davranmıştır.
Kadın mülk edinme hakkına sahiptir,mirastan da mahrum edilemez.Evlendirirken mutlaka rızaları alınmalı,istemedikleri kimselerle evlendirilmemelidirler.Kadın çalışmaya da mecbur değildir İslama göre;Erkek canı istediği zaman kadını dövemez,kovamaz.Hazreti Peygamber as. Hanımlarını parmağının ucuyla dahi dövmeyi bırakın onları azarlamamıştır bile.Bir kadın beş vakit namazını kılar,iffetini muhafaza eder ve kocasına itaat eder,iyi geçinirse dilediği kapısından cennete girer.buyurmuştur.(İbni Hibban)
İslam gelmeden Arap yarımadasında ve tüm dünyada kadının durumu gerçekten kötüydü,kabul edilir bir durum değildi.İslam kadına haklar tanıdı,fakat günümüzde İslam aleminde ve dünyada kadınlar ne halde buna bakmak lazım.Bu gün istisnasız hemen her toplumda kadınlar ezilmekte,bir kesim kadını bir şehvet aracı gibi görmekte,kadınların özgürlüğü,kadın hakları denince onların alabildiğine açılması olarak algılanmaktadır.
Müslüman toplumlarda ise İslamın kadına İslamın verdiği değerleri vermediği görülür.Kız çocukları yine istenmez,hor görülür,baba evinde ikinci sınıf vatandaş,kocasının evinde ikinci sınıf vatandaş.Çoğu yerde haram olmasına rağmen başlık parası alınır,kıza verilmez.Kız çocukları miras alamaz.Çoğu yerlerde kız çocukları okula gönderilmediği gibi,Kuran kursuna da gönderilmez.Fakat çocuk denecek yaşta hiç istemedikleri,hatta denk olmayan erkeklerle evlendirilir.Kızların bu konuda söz hakkı olmadığı gibi,itiraz etmesi de mümkün değildir.Aksi halde dayak yer oturur.İslamda berdel (Mehir olmadan iki kızı değiştirmek) mehir olmadan caiz değildir.İ.Şafii,İ.Amed ve İmam Malike göre evlilik geçersizdir.İmam Azama göre nikah geçerlidir,ancak mihri misil gerekir.
Bir kız çocuğu istemediği,dengi olmayan biriyle evlendirildikten sonra kocasından ayrılmak istedimi veya bir şekilde ayrıldımı felaket olur,bu çok ağır bir suçtur,hayatıyla ödeyebilir…
Öyle bir anlayış hakim olmuş ki;erkek çocuk her şey yapabilir,kızlara bakabilir,eğlenebilir…Erkektir ayıplanmaz.Ama kazara kız çocuğu birine bakarsa veya biriyle konuşursa yandı,namus gitti!..İslam toplumuyuz ya, birinin kızını biriyle konuşurken görsek hemen insanlık vazifemizi yaparız:Kızın ailesine ‘bu kızınıza sahip olun şöyle böyle vaziyette gördüm..vs..Hemen suizan,iftira hazır.Müslümanlık mı,insanlık mı bu?! Sonra namus adına işlenen cinayetleri,zulümleri nasıl izah edebiliriz?
Bunlar İslam aleminin çoğu yerinde aynen fazlasıyla halen de mevcuttur.Kadına şiddet hergün dahada artıyor,bizde ve tüm dünyada,daha duyulmayanlar duyulanlardan kat kat fazladır.Adam diyor ki;akşam eve vardım annemle hanım kavga etmiş.Baktım annem haksız,ne yapayım mecburen bende hanımı dövdüm!.Kafaya bak,anlayışa,insanlığa bak.Siz çocuğunuzu elbebek gülbebek yetiştiriyorsunuz,gözünüzden esirgiyorsunuz,sonra yuva kursun diye bir adama veriyorsunuz,o da sizin çocuğunuzu dövüyor,sövüyor,hakaret ediyor…Erkek değimli döver de,severdebu mantığın ne islamda ne insanlıkta yeri yok.Erkek hanımının başında bir zorba değildir.Kadın da erkeğin kölesi veya hizmetçisi değil,hayat arkadaşıdır.Dışarda işi ters giden adam eve gelip hanımına eziyet edemez,dövemez.Aslında Müslüman hiç kimseye eziyet etmemelidir.Şimdi müslümana bakarsın içki içmez,domuz eti yemez,fakat hanımına eziyet eder,döver,söver…
Kocası izin vermezse kadın akrabalarını,hatta anne-babasını göremez.Kocanın canı istemezse hanımının ailesini görmesine aylarca müsaade etmez.
Halbuki,bir müslüman erkek için en güzel örnek,Hz.Peygamberdir.O (as.) eşlerine nasıl davrandı,kadınlara hangi hakları vermişti,şimdi kadınlar ne durumda…Hudeybiyede Hz.Peygamber as.hanımıyla istişare etmiş ve onun dediğini yapmıştır.Hz. Aişe ra.en çok hadis rivayet etmiş,içlerinde büyük sahabilerin de mevcut olduğu orduya komutanlık yapmıştır.(Cemel savaşı).Şimdi kadınları dinlemeyin,kadın sözüne bakmayın vs…
Hz.Peygamber döneminde kadınlar camiye beş vakit namaza,Cumaya ve bayram namazlarına iştirak ederlerdi.Şimdi Kadın her yere istisnasız gider,ama biz hala ramazanlarda dahi onları camiye sokmamaya gayret ederiz.
Günümüzde kadına şiddet sadece İslam toplumlarında değil,hemen bütün toplumlarda var:Uluslar arası af örgütünün 2004 yılı raporuna göre:
‘‘Dünyada her üç kadından birinin fiziksel şiddete yada cinsel tacize maruz kaldığı,bu durumun sadece geri kalmış ülkelerde yaşanmadığı,örneğin İngilterede her dört kadından birinin erkeklerin şiddetine maruz kaldığı ,ABDde her doksan saniyede bir,bir kadının tecavüze uğradığı;her gün 4 kadının aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği.Rusyada bir yıl içinde aile içi şiddet sonucu ondört bin ölüm olduğu,Hindistanda yılda yaklaşık onbeş bin genç kızın aile içi şiddet sonucu öldürüldüğü….tesbit edilmiştir.
Bizde de maşallah kadına şiddet,kadın cinayetleri her geçen gün artıyor,azalmıyor.Kadın öldüresiye dayak yiyor her tarafı şiş,mor,kırık,dökük..Ama ceza yok,kocası salıveriliyor.
Sığınma evlerinde kalan binlerce kadın, çocuk yaşta zorla evlendirilmiş kadınlar.
Yapılan araştırmalara göre;en çok eğitimli olanlar kadına şiddet uyguluyor.Demek ki sadece eğitim insanı adam etmiyor,
Hergün medyada kadına karşı yapılan çirkinlik, şiddet ve cinayet haberlerini görüyoruz.Fakat basına yansımayanlar,yansıtılmayanlar çok daha fazladır.
Kadına şiddetin aslında toplumda olan şiddetin azalması,en azından asgariye indirilmesi veya olmaması için insanların gönlüne insan sevgisinin,merhamet duygusunun,Ahiret inancı,hesap gününün öneminin yerleştirilmesi mutlaka gereklidir.
Bu inancın,eğitimin verilmesi toplumdaki şiddetin,özellikle kadına olan şiddetin önlenmesi için elbette yeterli değildir.Manevi eğitimin yanında caydırıcı bir cezanın olması gereklidir.Verilen ceza işlenen suça münasip olmalıdır.kadını dövüyor adam perişan ediyor,ceza yok ,mahkemeye çıksa bile ya Salı verilir,yada hafif bir ceza..
Hanımını öldüren adam bilse ki kendisi de aynı şekilde öldürülecek,buna kolay kolay cesaret edemez.
Adam hanımına eziyet ediyor,dövüyor,aşağılıyor…Kadın artık dayanamayıp baba evine gidince,gidiyor sen beni nasıl terk edersin deyip kadını,ana-babasını önüne kim çıkarsa öldürüyor.Bir sürü insanın yüreğine ateş düşüyor,çocuklar yetim perişan.Cani katil yaşıyor,bide af çıkarsa oh ne ala..Yada kendini deliliğe vurup bir deli raporu alırsa…Ne adalet..
8 Mart kadınlar günü kutlanıyor, neyi kutlayacaksınız, kadına yapılan eziyetleri mi? Haince cinayetleri mi?
Kadın anadır. Cennetin anahtarıdır. Allahın emanetidir. Kadın insandır her şeyden önce…
Allah bizi adam yaratmış, Kainatı emrimize vermiş. Dünyayı mamur etmemizi, birbirimizi sevmemizi, değer vermemizi özetle adam olmamızı emretmiş. Bu güzelim dünyayı cehenneme değil,cennete çevirmemizi emretmiştir.Selam ve saygı ile.
Halil ŞEKERCİ/Esenler Müftüsü
Yorumlar
Belma Saraç
ASLAN