Bünyamin GÖLCÜ
Bünyamin GÖLCÜ

Kur'an'da Peygamberin Örnekliği

Yayınlanma: 22 Aralık 2018
555 Görüntüleme

Kur'an'da Peygamberin Örnekliği

Peygamberler Ümmetlerine Şekil Vermek İçin Uğraşan

Değerli Eğitmenler, Öğretmenler, Ustalar ve Heykeltıraşlardır.

Bir usta-çırak ilişkisi mi desem, öğretmen-öğrenci arasındaki münasebete mi benzetsem, yada aşçı ile hamur mu yoksa taş ile heykeltıraş mı yada daha farklı bağ ile bahcivan mı?

İnsanları eğitmek onlara ahlaki değerleri, örfi mağrufi, edeb ve hayayı belletecek, onların din ve dünyalarına faydalı şeyleri, daha ötesi yaratılış gayesini ve yaratanını öğretmek için peygamberler gönderilmiştir. Dolayısıyla bütün peygamberler ümmetlerinin hem eğitmeni hem de öğretmenidir. Peygamberler Allaha giden yolda, insanlığa, barışa, huzura ve kurtuluşa giden yolda yol kılavuzlarıdır. Işık kandilleridirler.

Peygamberler insanlığın ve kulluğun ustalarıdırlar.  En iyi insan onlar olduğu gibi Allaha en iyi kul olanlar da onlardır. Onlar insanlara insan olmayı öğrettikleri gibi Allaha da kul olmayı öğrettiler. İnsanlık peygamberlerin izinden onların öğretileriyle insani değerleri ve kulluk bilgilerini öğrendiler.

Peygamberlerin her birisi bir öğretmen olup öğrencileri olan ümmetlerini Âdemin meleklere üstünlüğünü sağlayan ilmi öğretti. Kitabı, hikmeti, din ve dünyalarına ait daha bilmedikleri nice hususları onlar öğretti. Baba şefkatini, anne sevgisini, evlat muhabbetini hep onlar öğretti. Günaha bulandığında tevbe etmesini, hastalığında sabretmesini, sıkıntılara düştüğünde çare aramasını, dağı, demiri, bakırı işletmesini, zindanları medrese, sürgünü hicrete çevirmesini yine onlar öğretti.

Yontulmamış kaba sapa olanları güzel insan yapan onlardır. İnsanların sivri duygularını yontup düzelten onlardır. Taş gibi taş kalpli olanları pamuğa çeviren onlardır. Neyi nasıl seveceğini neye nasıl inanacağını insana öğreten yine onlardır.

İnsanların hayatına kandil gibi yanan, onları muştulayan, gönül dünyalarını huzurla dolduran, gülmeyi, eğlenmeyi, neşelenmeyi, amaçsızlıktan ve başıboşluktan kurtulmayı, mücadele ve mücahedeyi, sabrı, bağışı, affetmeyi, kardeş olmayı, dost kalmayı hep onlar öğretti insanlara.

Çekirdekten çınara bir ağacın bakımı gelişimi büyümesi meyveli bir ağaç olması için gereken şeyler dünyaya ayak basan insanın; insanların en faziletlisi, insanlara en çok faydası dokunan biri olmak için insana da lazımdır. Bahçıvanın güllerini soldurmadan arzı endama hazırlaması gibi ya da heykel tıraşın elindeki yontuk gibi. Veya kumdan çakıldan mükemmel bir saray yapılması gibi…

Öyle ise Hz Adem gibi şeytanın telkinleriyle düştüğün günah tuzağından tevbe ipiyle çıkacaksın. Şeytan gibi kendi günahlarına kılıf uydurmaya, bahane üretmeye uğraşmayacaksın. Günah seni kibrin yakıcı ateşine atmayacak. Rabbinin sana peygamberler diliyle öğrettiği kapılardan ilimle geçip tazarru ve niyazla ona döneceksin. Aczini ve zaafını rabbinin kuvvet ve kudretine emanet edeceksin.

Hz Nuh gibi toplumunu selamete erdirmek ve günah karanlıklarından hidayet nurlarına çıkarmak için gerektiğinde yüz yıllar uğraşacaksın. Sen ümidini yitirmeden nihayetin takva sahipleri için kurtuluş olduğu düşüncesiyle gece gündüz rabbinin rızasına çalışacaksın. Derdin olan imanı yaşamak ve yaşatmak için gece gündüz gizli açık her fırsatı ganimet bileceksin.

Hz Yusuf gibi dünya eğlenceleri seni her türlü günaha çağırdığında sen "Rabbim! Zindan bunların beni çağırdığı şeylerden daha hayırlıdır"  diyerek Allahın rızası için Züleyhaların süslü dünyalarına kanmayacaksın. İffet abidesi olarak nesilden nesile gençlerin dilinde destan olacaksın.

İşte bu durumda sen Rabbine Kul olursan Allah sana ateşleri gül bahçesi, zindanları medrese-i yusufiyye yapar. Kızıl denizi senin için açar. Geceler, denizler, balıklar sana kurtuluş olur. İsmail'e koç gönderen Hacer'e zemzem çıkaran sana da açar kurtuluş kapılarını. Habeşistan'a ya da Yesribe göç edersin de sayende yesripler medine olur.

Zindanların Medrese, Sürgünlerin hicret, Yesriplerin Medine olması için İnsanlık peygamberlere her şeyi borçludur. (Bütün Peygamberlere Selam Olsun)

Bünyamin GÖLCÜ

Malazgirt Müftüsü

Yorum Yazın